Ukupno 8137  

Danas   13  

Juče   16

 

Удружење грађана „Еко глас Јагодина“


DEŠAVANJA

Enciklopedija Jagodinskih bendova

 

НОВИ ПРОЈЕКАТ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА „ЕКО ГЛАС ЈАГОДИНА“

ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЈАГОДИНСКИХ БЕНДОВА

( Презентација пројекта одржана 26.02.2010. фгодине у просторијама удружења)

ШТА ЈЕ ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЈАГОДИНСКИХ БЕНДОВА?


ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЈАГОДИНСКИХ БЕНДОВА“. је један потпуно нови урбани пројекат кроз који ћемо Јагодини али и Србији приказати комплетано музичко стваралаштво у Јагодини настало у последњих 40 година. Шира јавност ће добити једну потпуно нову, урбану причу коју ће кроз своје музичко стваралаштво испричати око 150 бендова, колико претпостављамо да има а на основу наших истраживања. До сад смо прикупили материјале за око 125 бендова из различитих периода и различитих стилова музике, али ту није крај, јер претпостављамо да сигурно има још оних који треба да се нађу у овој енциклопедији. Зато овим путем позивамо све оне који су се некада бавили музиком или то чине и данас, да нам се јаве и на тај начин дају свој допринос да ова енциклопедија буде потпунија.


Током реализације овог пројекта, који би се одвијао у неколико фаза, планирамо бројне активности током читаве године. Осим прикупљања документарног и музичког материјала и његове даље обраде, планира се серијал радио и телевизијских емисија, уличних промоција, а круна целог пројекта требало би да буде завршни концерт, на коме би свирали бендови из различитих периода јагодинске новије музичке историје. То би уједно била и промоција самог диска ,,ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЈАГОДИНСКИХ БЕНДОВА'', који ће бити у ДВД формату и садржаће аудио и видео снимке свих бендова, фотографије и биографије група. Ово јединствено издање биће штампано у тиражу већем од 1000 примерака и делиће се бесплатно грађанима Јагодине.


Сам пројекат има неколико циљева. Један од њих је да се на једном месту прикаже музичко стваралаштво у нашем граду током последњих 40 година, али и да се Јагодини врати урбани прича која се током протеклих година изгубила негде измећу ратова, сакнкција и многобројних финансијских криза. Жеља нам је да се врате добри концерти, да се многи квалитетни музичари који су отишли у заборав поново врате на сцену и да се јадноставно покрене дружење јагодинских музичара окупљених око заједничке идеје. Реализацијом овог пројекта пружиће се подршка музичком стварашаштву младих и неафирмисаних музичара и бендова.


За слоган пројекта ,,ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЈАГОДИНСКИХ БЕНДОВА'' изабрали смо рефрен песме групе „МЕТРО“ из 1983 године –УСТАНИ И ПЕВАЈ СА НАМА. Сам текст песме и рефрен у потпуности одговара нашем циљу и шаље управо ону поруку коју и ми желимо да пренесемо јавности. Песма ће бити обрађена у новом аранжману, а биће снимљена са музичарима различитих генерација. Цео пројекат пратиће, односно, промовисаће тв спот у ком ће се такође наћи различите генерације музичара.


Поред музичко-документарне грађе, ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЈАГОДИНСКИХ БЕНДОВА обухватаће и рубрике: „Јагодински таленти'' ( односи се на све музичке правце - посебно ће се обрадити таленти класичне музике, којима наш град обилује као ретко ји у окружењу, а о којима се мало или готово ништа не зна) , затим ,,Најбољи гитаристи'', „Где су и шта сада раде“, као и многе занимљивости из различитих периода, анегдоте, прича са концерата, снимања и сл.
Осим ДВД издања, енциклопедију ће пратити и штампани материјал у виду флајера, плаката, летака, мајица.
На основу материјала који смо до сада прикупили са задовољством можемо да кажемо да смо увек и свуда наилазили на добру вољу да се учествује у пројекту, да се помогне да се један део вредне јагодинске музичке прошлости сачува од заборава. Наравно, ми смо тек на почетку посла и предстоји нам огроман труд како бисмо ову невероватну количину материјала уобличили у оно што желимо да буде. На овај начин позивамо све оне који имају материјал, било аудио снимке, фотографије или било коју другу врсту грађе да нам се јаве и помогну, а свима онима који су то већ учинили од срца се захваљујемо.

У пројекат ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЈАГОДИНСКИХ БЕНДОВА већ је укључено неколико десетина чланова удружења, а најужи тим који је задужен за реализацију чине:
Владан Рацић - координатор пројекта, организација, прикупљање података
Зорица Стојиновић - организација, медијска промоција, припрема радио и тв емисија
Ненад Јовановић - копјутерска анимација ( лого, плакат, флајер) дизајн омота, дигитализација подака и припрема сајта.


Никола Илић - истраживање и прикупљање података
Јелена Цветковић - Стефановић, обрада текстова, припрема радио и тв емисија
Дарко Констатиновић - организација концерта

За ову намену Еко глас је поставио сајт www.enciklopedijajagodinskihbendova.com ( који је још у припремној фази) а на коме се могу добити све поребне информације везане за пројекат. Остале радове удружења Еко глас Јагодина можете видети на сајту    www.ekoglas1@gmail.com


Почетком 2010 године Еко глас је почео са припрема за реализацију новог пројекта под називом „ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЈАГОДИНСКИХ БЕНДОВА“. Јагодини али и Србији ћемо понудити један потпуно нови и урбани пројекат и јавности приказати комплетано музичко стваралаштво у Јагодини настало у последњих 40 година. Шира јавност ће упознати једну потпуно урбану и нову причу коју ће кроз своје музичко стваралаштво испричати око 150 бендова, колико смо до сада обрадили. Планирају се многобројне активности током године. Осим прикупљања материјала планира се серијал радио емисија, ТВ емисија, уличних промоција и завршни концерт, на коме би свирали бендови из различитих периода и то била и промоција самог диска. Диск-ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЈАГОДИНСКИХ БЕНДОВА, биће у ДВД формату и садржаће све бендова , њихове аудио и видео снимке, као фотографије и биографије. Ово јединствено издање биће штампано у тиражу преко 1000 примерака и делиће се бесплатно грађанима Јагодине. Циљ пројекта је да се на једном месту прикаже музичко стваралаштво стварано током 40 година, да се Јагодини врати урбани прича која се током протеклих година изгубила негде измећу ратова, сакнкција и многобројних финансијских криза. Жеља нам је да се врате добри концерти и да се многи квалитетни музичари који су отишли у заборав поново врате на сцену и да се јадноставно покрене дружење јагодинских музичара окупљених око заједничких идеја.


За слоган овог пројекта изабрали смо рефрен песме групе „МЕТРО“ из 1983 године –УСТАНИ И ПЕВАЈ СНАМА. Сам текст песме и рефрен у потпуности осликава наш циљ и поруку коју желимо да пренесемо јавности. Песма ће бити обрађена у новом аранжману а биће снимљена са музичарима различитих генерација а спот ће промовисати цео пројекат. Више информација биће на сајту

 

 


Sva prava zadržana - Agencija Autentik - Jagodina