Ukupno 8134  

Danas   10  

Juče   16

 

Удружење грађана „Еко глас Јагодина“


DEŠAVANJA

НОВИ ПРОЈЕКАТ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА „ЕКО ГЛАС ЈАГОДИНА“

„ ЈАГОДИНСКА ОЛИМПИЈАДА УРБАНЕ КУЛТУРЕ“

 

ЈАГОДИНСКА ОЛИПИЈАДА УРБАНЕ КУЛТУРЕ


Удружење грађана „Еко глас Јагодина“ у уторак 31.08.2010. год. у 19.00 часова у фоајеу Културног центра, изложбом насталих радова и доделом медаља за најбоље, улази у завршни део пројекта „Јагодинска олимпијада урбане културе“.

„Јагодинска олимпијада урбане културе“ је после два месеца реализације, у којој је учествовало преко стотину младих и урбаних јагодинаца, и који су се такмичили у неколико дисциплина урбане културе, је оставила веома позитиван утисак како на учеснике олимпијаде тако и на гледаоце и грађане који су пратили ову манифестацију.
Отварање „Олимпијаде“ уз кратак перформанс је одржано 27.08.2010. године на платоу иза Културног центра, где је одржано такмичење у цртању графита на паноима. Учешће су узели скоро сви цртачи графита из Јагодине који се бави овом урбаном дисциплином на уметнички начин. Наредног дана је у центру града одржано такмичење у дисциплини цртање на платну и другим материјалима, где су се такмичили углавном млађи јагодинци.
Хип-хоп и друга урбана игра и слободна форма је одржана на градском тргу 29.08. у вечерњим часовима , када се играло и плесало више часова, и када је показано да је хип-хоп као део урбане културе веома популаран мећу младим јагодинцима.
Да млади воле да певају и компонију, показили су и на такмичењу у певању , које је одржано 30.08. 2010. год. у кафе бару „BOOM BAR“.

Као и свака олимпијада и „Јагодинска олимпијада урбане културе“ добила је свој Олимијски комитет, свог председника, лого , слоган, химну , изглед медаља, плакат и своје дисциплине у којима су се млади јагодинци такмичили. Веома је важно нагласити да су млади учествовали у припреми али и реализацији свих активности. Олимпиада је била право место где су млади јагодинци могли да искажу своју креативност у разним уметничким формама. Анимирана реклама која се емитује на ТВ Јагодини је доказ креативности и идеје коју млади поседују и којима само треба пружити шансу да се покажу колико вреде и колике уметничке потенцијале имају.
Чланови удружења су веома задовољни што су песме радили и певали млади што на најбољи начин промовишу идеју удружења. Песма „Заједно“ већ је неформално постала не само химна „Олимпијаде“ већ и самог удружења. Песма „Из коже се не може“ за коју је текст и музику написала Милица Николић ( 14 година), која и уједно и пева песму , доказује тврдње о креативним потанцијалима Јагодине. Почетни слоган „Буди део наше идеја“ се током „Олимпијаде“ трансформисао у „Наша машта може свашта“ како гласи и песма коју је написала и изводи Сара Павловић ( 14 година). Велики допринос „Олимпијади“ дали и млади јагодинци Ђорђе и Ђука Јовановић, Ива Милојковић , Борис Манојловић, Тодор и Вукан Дамјановић, Ђорђе Илић, Никола Лазић, Марко Милановић, Миона Рацић и други којима се најискреније захваљујемо. Посебно се захваљујемо Небојши Славковићу из плсног студија „Ја Луна“ .

Главни циљ пројекта је у потпуности остварен, а то је да се и у малим срединама реализују урбана културна дешавања, да се покрене креативно стваралаштво, дружење и забава младих у граду. Осим креативног развио се и такмичарски дух а све у циљу стварања једне позитивне и урбане атмосфере у граду.

Пројекат финансирао Балкански фонд за локалне иницијативе из Београда , програма Активне заједнице, док су мања средства обезбеђена од локаних донатора. Пројекат су подржале многобројне институцију у граду.

Да ово није све од Еко гласа, чланови удружења су најавили да ће изложба насталих радова током „Олимпијаде“у Културном центру трајати неколико дана, а након чега ће радови бити изложени у неким Основним школама, институцијама, кафићима , пословном простору донатора и на тај начин ће „Јагодинска олипијада урбане културе“ живети и после завршетка званичног дела, а Еко глас практично одмах почиње припреме за следећу Олимпијаду коју планирају да одрже наредне године.

 


ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УШЕЧЋЕ НА ЈАГОДИНСКОЈ ОЛИМПИЈАДИ УРБАНЕ КУЛТУРЕ

Сви заинтересовани млади и урбани јагодинци могу се пријавити за учешће на олимпијади у следећим дисциплинама и на следећим локацијама и терминима:

1.Цртање на платну и другим материјалима - градски трг (код Робне куће), 28.08.2010. у 16.00 часова.
2.Цртање графита на већ припремљеним паноима, плато иза Културног центра, 29.08.2010. у 16.00 часова.
3.Хип-хоп, друга урбана игра и слободна форма, плато иза Културног центра, 29.08.2010. 16.00 часова.
4.Певање са или без инструмета (гитара, клавир), кафе бар „BOOM BAR“ 30.08. 2010. 18.00 часова.
5.Изложба насталих радова, додела медаља и кратак перформанс, фоаје Културног центра, 31.08.2010. год. у 19.00 часова.

Пријаве се примају путем мeјла ekoglas1@gmail.com ili телефона 064/81-97-028

 


За предстојеће лето „Еко глас“ најављује урбано лето у Јагодини.

Наша идеја је да окупимо што више младих људи, креативних али и свих оних који желе дружење, добру забаву и који ће кроз учешће у јагодинској олимпијади урбане културе, у форми перформанаса, квалитетно проводити своје слободно време и тиме усмерити своју енергију на добре ствари и одолети изазовима лошег понашања. Идеја је да млади припреме „Олимпијаду“ у потпуности, у креативном смислу и реализацији. Еко глас окупља велики број младих и сматрамо да је права прилика да талентовани млади јагодинци добију шансу да покажу своје потенцијале такмичећи се у неколико дисциплина урбане културе.

Овим ће велики број младих да афирмише своје креативне потенцијале, смишљено проводити своје слободно време преко лета, а у исто време послати позитивне поруке својим вршњацима. Као и свака олимпијада и наша Јагодинска олимпијада урбане културе има свој Олимпијски комитет, свог председника, лого, слоган, маскоту, химну и своје дисциплине у којим ће се млади јагодинци такмичити. Олимпијада ће имати свечано отварање, такмичење у пет дисциплина, проглашење победика и свечано затварање. Млади ће се такмичити у потпуно урбаним дисциплинама као што су цртање графита на паноима, музичка инерпретација, хип-хоп и други урбани плес, уметничко цртање и др. Замишљено је да се комплетна Олимпијада одржи на градском тргу крајем лета, где ће се преко дана емитовати музика са разгласа, млади дружити и размењивати идеје док би се у поподневним и вечерњим часовима одигравао такмичарски део.


Главни циљ пројекта је да се и у малим срединама реализују урбана културна дешавања, да се покрене креативно стрваралаштво, дружење и забава младих у граду. Осим креативног развиће се и такмичарски дух, а све у циљу стварања једне позитивне и урбане атмосфере у граду. Осим учешћа младих, активну улогу имаће и родитељи, професори, уметници, спонзори, који ће се кроз ангажвање као чланови жирија укључити у Јагодинску олимпијаду урбане културе.

Мотивација за овај пројекат потиче из сазнања да је ово нешто потпуно ново за Јагодину, нешто што досад није организовано и за шта постоји велико интересовање младих. Сама идеја о урбаној олимпијади је потекла од групе младих који су желели да своју креативност покажу кроз неки вид такмичења. Иако сам назив Јагодинска олимпијада урбане културе звучи некако озбиљно, ми планирамо да олимпијада буде опуштена, лепршава и отворена за све младе.


Овом приликом позивамо све младе да се пријаве за учешће на Олмпијади мејлом ekoglas1@gmail.com и да своје креативне идеја за лого, слоган и химну (текст и музика) пројекта пошаљу до 25.07.2010. године. Најбоља идејна решења биће изабрана за званичне симболе олимпијаде, а за најбоље предвиђене су и награде. Намера удружења је да ова урбана прича буде само почетак низа урбаних културних дешавања у граду као и да Олимпијада урбане културе постане традиционална и одржава се сваке године преко лета.

Пројекат финансира Балкански фонд за локалне иницијативе из Београда, програм Активне заједнице, док су мања средства обезбеђена од локаних донатора. Пројекат су подржале многобројне институције у граду.

 

 


Sva prava zadržana - Agencija Autentik - Jagodina