Ukupno 8132  

Danas   8  

Juče   16

 

Удружење грађана „Еко глас Јагодина“


DEŠAVANJA

Promeni se - Promeni naviku sa Eko torbom kreni u nabavku

 

Пројекат „ПРОМЕНИ СЕ“

-ПРОМЕНИ НАВИКУ, СА ЕКО ТОРБОМ КРЕНИ У НАБАВКУ-

 

Удружење грађана „Еко глас Јагодина“уз финансијску подршку Министарства животне средине и просторног планирања, крајем октобра започело са реализацијом свог новог пројекта под називом „Промени се“.


Ово је само наставак наших редовних активности а и овог пута смо изабрали активности еколошке едукације јер сматрамо да је то веома важна ствар собзиром на чињеницу да наши грађани бригу здравој средини стављају у задњи план . Основни циљ је да се утиче на подизање еколошке свести али превасходно да се мењају неке лоше навике које су грађани стекли. Циљ је да се неке навике промене . Да се у маркет , набавку, креће са платненом торбом коју ће користити дужи период а престати са коришћењем пластичних кеса из маркета. Указаћемо на предности коришћења платнених торби у односу на пластичне кесе.Такође ће се утицати на значај рециклаже пластичних флаша, њиховог прикупљања о одлагања у посебне контејнере. Ми ћемо покушати да грађанима предочимо како могу предузети многе ствари које не коштају ништа, на захтевају много времена а могу битно утицати побољшање стања животне средине.


Пројекат ћемо реализовати у неколико фаза, едукативно-креативно пропагандног карактера, које ће се међусобно преплитати и састоје се из следећег: снимање едукативне песме и спота, рекламних порука, радио емисија, едукативних радионице у школи, уличних промоција, промоција у маркетима, дељење платнених торби, дељење промо материјала и мајци.

Циљна група су грађани ужег центра Јагодине, укључујући и децу. Базираћемо са на активности у школи 17 Октобар у којој ћемо одржати одређен број едукативних радионица . Уз ангажовање најмање 30 волонтера удружења, сигурни смо да ће нас подржати и велики број грађана. Планирамо да поделимо 1000 платнених торби, као основ пројекта али уз предходну едукативну фазу.


Уз једну агресивну кампању која укључује пропаганду преко деце у школи, улучне промоције , промоције по маркетима, емитовања спотова на градској Телевизији и путем радио емисија, дељење пропагандног материјала очекујемо да ћемо скренути се пажња јавности проблем загађења, доћи сигурно до подизања еколошке свести грађана, али оно најважније је да очекујемо да ће се смањити употреба пластичних кеса јер ће грађани променити навику и у маркет ићи са платненом торбом и тиме смањити употребу пластичних кеса.


Пројекат се реализује до краја године а подржан је од стране Министарства животне средине и просторног планирања које уједно и суфинасира пројекат.


Пројекат су до сада подржале многе инсттуције, фирме и грђани који ће се активно укључити у соме активности пројекта.


ПРОМОЦИЈА У МАРКЕТУ „ИДЕА“

Удружење грађана „Еко глас Јагодина“ је током викенда у оквиру пројекта „Промени се“ радило капмању еколошке едукације у маркету и испред маркета „ Идеа“ у Јагодини. Програм се одвијао у периоду од 10 до 14 часова у суботу 06.11.2010. године.


У маркету Идеа испред маркета је током викенда био постављен пропагандни штанда Еко гласа са кога су дељени флајера и лифлети и дељење промо мајце. Главни акценат акције био је -дељење еколошких биоразградивих торби.


Наше главне активности биле су усмерене на дељењу еколошких торби и утицање на свест грађана како би се смањила употреба пластичних кеса. За цео пројекат планирано је да се подели 1000 платнених еколошких торби. Овог викенда смо поделили око 250 еко торби и више.


У самом маркету пре дељења торби грађанима је држана групна едукација о предностима употребе еколошких биоразградивих торби и манама употребе пластичних кеса
Еко торбе су направљене од 100% рециклираног материјала, јаче су од ПВЦ кеса и имају већу носивост, до 10 кг, рок тракјања дужи, а разграћују се 200 пута брже од пластичних кеса. Годишње се у Србији баци 1,5 милијарди кеса. Еко торбе су елегантније и модерније решење.


Реакције грађана су биле феноменалне и изнад наших очекивања. Ове активности у маркету Идеа ћемо наставити и наредна три викенда те из тих разлога позивамо грађане да се прикључе нашој идеји и позивамо све друштвено одговорне фирме којима је стало да здраве животне средине до се укључе у пројекат тако што ће помоћи куповину нове количине еко торби како би се пројекат наставио и у нареденој години.

 

 


Sva prava zadržana - Agencija Autentik - Jagodina