Ukupno 8132  

Danas   8  

Juče   16

 

Удружење грађана „Еко глас Јагодина“


PROJEKTI

МЛАДИ ЗА МЛАДЕ - ДА ТЕ ДРОГА ОД ЖИВОТА НЕ УКРАДЕ

,,Млади за младе – да те дрога од живота не украде'' назив је мултимедијалног пројекта Удружења грађана „Еко глас Јагодина“ који је реализован у Јагодини од 10.07. до 26.10.2009. године. Пројекат је добио донацију Балканског фонда за локалне иницијативе и Ерсте банке, програма „Центрифуга 09.“ која већ трећу годину заредом подржава пројекте младих и њихове иницијативе у области културе у Србији ( осим градова Београд, Нови Сад и Ниш). Ове године програм „Цетрифуга 09“ је подржало и Министарство културе РС.


Основна идеја нашег пројекта је да се окупи што више младих креативних људи од 15 до 25 година, али и оних који желе дружење, добру забаву и који ће кроз мултимедијални перформанс пренети позитивне поруке својим вршњацима да дрога не даје ни добру забаву, ни добро дружење, већ само узима а све чешће и оно највредније - живот. Кроз реализацију пројекта млади људи су глумили, плесали, компоновати музику, певали, писали текстове и пароле, радили дизајн пројекта, осмишљавали и сликали графите и сценографију. На тај начин млади су афирмисали своје креативне потенцијале, смишљено су проводили слободно време, дружили се и преносили поруку о штетности узимања дроге.


У реализацију пројекта било је укључено око стотину младих јагодинаца, а добијена је велика подршка од родитеља, професора и појединих институција. Подршку су дали и привредници, како донацијама тако и идејама.


Од многобројних активности издвајамо песму и спот „Не иду заједно љубав и дрога“ коју су у потпуности урадили млади ,,Еко гласа''. Група младих окупљена око заједничке идеје која је и централна идеја целог пројекта, да се укаже на штетност дрога, написала је текст и музику, а све су то отпевале Ђурђија Јовановић, Сара Павловић и Милица Николић. Током лета песма је неколико пута извођена пред препуним Аквапарком, спот емитован месец дана на ТВ Јагодина у пет термина дневно, а на YOUTUBE за месец дана имао је преко 1000 посета.


Урађен је и лого пројекта, штампани су плакати, флајери и мајце.Наш лого који представља шприц који се забада у планету Замљу постао је веома препознатљив и врло јасно је преносио нашу поруку пројекта.
На градском тргу је 10.августа од 15 -19 часова одржано јавно цртање графита на тему ,,Не иду заједно љубав и дрога''. Осим цртача ,,Еко гласа'' своје поруке на паноима нацртали су и пролазници, односни сви који су хтели на креативан начин да подрже пројекат. Цртању су се прикључили и чланови удружења ,,Ехо-одјек позитивних тенденција'', тако да је било око 40 цртача узраста од 4 до 20 година и уз добру музику са разгласа све се претворило у један урбани хепенинг, што је и био циљ овог перформанса. Пролазницима су дељени флајери пројекта и на тај начин смо нашу идеју пренели грађанима Јагодине.


Неформалне групе цртача графита били су веома задовољни што су свој креативни потенцијал показивали на јавном месту . Душан Таталовић је поред цртања графита радио и на ауторској музици која је емитована том приликом. Овим перформансом Јагодина је показала да има креативан потенцијал и да се ова урбана прича наставља. Радови, графити и цртежи били изложени у ресторану Романса током лета , тако да су гости ресторана могли да уживају у кретивности младих јагодинаца.


У оквиру овог пројекта реализована је и позоришна представа, драматизација модерне бајке ,,Вук длаку мења а Црвенкапу никако''.Представа је са доста добре музике, плеса и светлосно сценских ефеката, одржана 26. октобра у препуној сали Културног центра Јагодине. На премијери мултимедијалног пројекта ,,Млади за младе – да те дрога од живота не украде'' приказан је целокупан материјал у виду спотова. Глумачки део представе припремала је омладинска сцена Арт круг театра, а својим плесом све је употпунио плесни клуб „Ла луна“.


Поред ,,Еко гласа“ свој допринос реализацији ове идеје дали су и Арт круг театар, плесни студио Ла Луна, Ехо – одјек позитивних тенденција и још неколико неформалних група младих који су комплетни аутори једночасовног програма, почев од текстова, преко музике, костима, сценографије, сценских ефеката, као и комплетног пропагандног материјала који је пратио пројекат.

 

 


Sva prava zadržana - Agencija Autentik - Jagodina