Ukupno 8134  

Danas   10  

Juče   16

 

Удружење грађана „Еко глас Јагодина“


PROJEKTI

 

ПЛАНЕТА ЗАМЉА ЈЕ САМО ЈЕДНА

 

Почетком децембра 2008. године Удружење је започело са реализацијом пројекта „Планета земља је само једна“. Пројекат има едукативни карактер и циљ је развијање еколошке свести првенствено код деце али и одраслих, како би схватили праве размере проблема загађења животне средине. Да би то реализовали Удружење је изабрало начин који није сувопарна прича, нису смишљени стручно изговорене фразе, већ је изабран универзални језик музике, филма (кроз рад у радионицама) који је близак деци и омладини, лак и забаван вид комуникације, кијим ће се пренети идеја како да заштитимо животну средину. Највећа вредност пројекта је што су активни учесници управо деца узраста од 8 до 15 година који ће ову идеју даље преносити вршњацима. Реализоване су следеће активности:
1.Урађен је краткометражни едукативно-еколошки анимирани филм „Цврчак и мрав“. Филм је позната басна о цврчку и мраву коју је јагодински писац Пеђа Трајковић обрадио и проширио на поље екологије. За филм је изабрана техника у пластелину као лакши облик анимације. Филм се ради у сарадњи са Јагодинском школом анимираног филма. Осим анимације деца су позајмила гласове јунацима филма. Музику и монтажу радили су чланови удружења у мини студију које је удружење опремило. Филм је емитован на Теливизији Јагодина у неколико термина, а приказан је и на Фестивалу дечијег и омладинског филма у Београду 24.06.2009 године и добио одличне критике публике. Филм ће до краја лета бити проказан на фестивалу анимираниг филма у Врању и Фестивалу еколошког филма на Сребрном језеру. У јагодини је филм видело до сада преко 1000 гледалаца.


2. Урађене су четири радио емисије „Мала школа екологије“ које су уз помоћ старијих чланова удружења реализовала деца из новинарских секција јагодинских основних школа, као и деца за које је организована мини аудиција. Емисије су емитоване на радио Јагодини у масецу априлу.
3. Снимљена је ауторска песма „Планета“ као и спот за песму и неколико пропагандних спотова који су енитовани на телевузији Јагодина током априла 2009 године.


4. Очишћењене су мање зелене површине у граду где се на практичном примеру показало како се чува човекова околина и скренула пажња грађана на проблеме загађења.


5. Одржане су едукативне радионице у јагодинским основним школама за узраст деце другог разреда. На радионицама су приказани анимирани филм „Цврчак и мрав“, пропагандни спотови, спот за песму „Планета“, причало се о проблемима загађења, цртали се радови инспирисани темом радионице, и све се завршило по неком забавном игром. Радионице су одржане у пет основних школа и намера је да се у наредном периоду обиђу све основне школе у граду.


Филм, спот за пему „Планета“, пропагандни спотови и џинглови емитовани су на локалној телевизији неколико дана у више термина у априлу месецу 2009. године и подељено 400 копија двд дискова грађанима и деци Јагодине. Уз помоћ летака, флајера, пропагандих мајци, качкета и радио емисија, новинарских чланака, гостовања на телевизији, циљ пројекта је потпуности испуњен. Код једног броја деце и људи дошло је добуђења свести о томе да морамо заштити животну средину, да је планета Земља само једна, да другу немамо нити је можемо створити.


Финансијску подршку пројекту „Планета земља је само једна“ дао је Балкански фонд за локалне иницијативе из Београда, као и мањи донатори из Јагодине.

 

 

 


Sva prava zadržana - Agencija Autentik - Jagodina